Библиотека | Сортове грозде червени А-М

 

 
В света съществуват хиляди червени сортове. Най-популярни червени сортове, образуващи "Голямата четворка" за червени вина са: Каберне Совиньон, Мерло, Пино ноар и Сира.
 
По известни червени сортове по света и в България :
Аликант Буше
Аликант Буше е хибриден винен сорт грозде, създаден във Франция от сортовете Гренаж и Пти Буше (Тентюрие дьо Шер).
Разпространен е предимно в Южна Франция. У нас е райониран, но заема незначителни площи. Гроздът е къс, широк, крилат. Зърното е средно едро, валчесто, обагрено синьочерно, с изобилен налеп. Ципата е дебела, жилава. Зърното е месесто. Месото е сочно, с посредствен тръпчив вкус и силно оцветен сок. Сокът е червен.
Гроздето му узрява през втората половина на септември. Има силен растеж, висока родовитост и висок добив. Не е взискателен към почвата, но предпочита свежи и богати почви. За него подхождат наклонените места.
Вината от сорта Аликант Буше:
Вината са плътни, груби, с тъмночервен цвят, висока екстрактивност и киселинност. Използва се за подобряване на багрилната материя във вината от други сортове.
Барбера
Барбера е винен сорт грозде, произхождащ от Италия, където е най-много разпространен. Смята се, че произхожда от района Монферато Хилс в централен Пиемонт, Италия. Насаждения и в други райони на Италия - Ломбардия, Емилия-Романя и други.
Барбера е разпространена и в други страни, където има италиански емигранти.Страните от Новият свят отглеждащи този сорт са САЩ(Калифорния), Аржентина, а отскоро и Австралия. В Европа извън Италия сорта се отглежда в Словения, Гърция, Румъния и България като известно количество лозови насаждения има и в Израел.
За него са подходящи песъчливо-глинестите почви: по южните склонове на хълмовете. Дава добри добиви при дълга резитба. Среднозреещ сорт, от който се получава силно обагрен сок. Гроздето е устойчиво на гниене.
Вината от сорта Барнера:
Вината са с високо съдържание на алкохол, киселини и екстракт. Пет подрайона на Пиемонт със статус DOC правят вина от Барбера. Barbera D’Alba прави вина от 100% Барбера, докато при останалите - Barbera D’Asti ; Barbera del Monferrato ; Colli Toronesi ; Rubino di Cantavenna сорта обикновено е в купаж.
Букет
Букет е хибриден червен винен сорт грозде, създаден през 1951 г. в опитното лозе в гр.Септември чрез кръстосване на сортовете Мавруд и Пино ноар. Проучен е в Института по лозарство и винарство в гр.Плевен, и е утвърден като нов сорт от Държавната сортова комисия. Разпространен е в Русия по долното течение на река Дон.
Среднозреещ сорт. Гроздето узрява в средата на септември. Лозите имат силен растеж. Сравнително устойчив на напукване и сиво гниене. Устойчив на ниски температури, не устоичив на филоксера и гъбични заболявания. Чувствителен на засушаване. Има много добра родовитост : средния добив от лоза е 4,2 кг, а от декар : 1150 - 2000 кг.
Гроздът е средно голям (100-150 г.), коничен, крилат, полусбит. Зърната са дребни (1,2 г.), сферични, тъмносини, покрити с дебел восъчен налеп. Кожицата е дебела, жилава. Вътрешността е месеста, с хармоничен вкус.
Вина от сорта Букет:
Гроздето има подходящо съдържание на захари (21-24 %) и киселини (6,8 г./л.), екстрактни и багрилни вещества за получаване на интензивно оцветени, екстрактни, достатъчно алкохолни и с хармоничен, приятен вкус трапезни и десертни вина.
Вранец
Вранец е винен сорт грозде, широко разпространен в Сърбия, Черна Гора и Македония.
Известен е и с наименованията: Вранац, Вранац кръстач, Вранак.
Лозите се отличават със силен растеж и висока родовитост. Сортът е устойчив на гъбични заболявания. Гроздето узрява в началото на месец септември.
Гроздовете са средни или големи, конични, рехави или със средна плътност. Зърна средни, яйцевидни или полуовални, черни. Кожицата съдържа голямо количество багрилни вещества. Месото е сочно.
 
Вината от сорта Вранец:
От гроздето се произвеждат качествени сухи вина със специфичен вкус и характер, подходящи за стареене.
Гаме ноар
Гаме ноар е винен сорт грозде, произхождащ от Франция. Разпространен е също в Италия, Румъния и други лозарски страни. У нас е райониран, но все още заема малки площи.
Гаме ноар е средно зреещ винен сорт. Гроздето му узрява през първата половина на септември. Има среден растеж, висока родовитост и висок добив. Предпочита по-леките почви, тъй като гроздето му е чувствително на гниене. Сравнително устойчив е на суша, гниене и ниски температури. Узрява през първата половина на септември.
Гроздът е среден, цилидричен, крилат, с едно крило, сбит. Зърното е средно, сферично или с неправилна форма, тъмносиньо, с изобилен налеп. Ципата е тънка, жилава. Месото е сочно, с хармоничен вкус.
 
Вината от сорта Гаме Ноар
От него се получават висококачествени червени трапезни вина с интензивен червен цвят, плътност, хармоничен вкус и специфичен букет. Най-известното е прочутото бургундско вино божоле.
 
Гран ноар
Гран ноар е хибриден винен сорт грозде, произхождащ от Франция, създаден чрез кръстосване на сортовете "Арамон" и "Пети Буше" със силно багрилна материя.
Най подходящи за сорта са плодородните почви, на които дава високи добиви. Среднозреещ сорт.
Гроздът е средно голям, коничен, полусбит до сбит. Зърното е средно едро до валчесто, оцветено тъмносиньо. Сокът е силно обагрен.
Вината от сорта Гран Ноар:
Виното от този сорт е силно обагрено, с обикновен вкус и се използва за купажиране. Използва се за поправяне цвета на други червени вина.
Гренаш
Гренаш или Гренаш ноар е червен винен сорт грозде, произхождащ от Испания, разпространен освен това и във Франция,Италия, Алжир, Австралия, Мароко, Калифорния (САЩ) и други лозарски страни.
Познат е и с наименованията: Гренаш ноар, Аликанте (да не се бърка с Аликант Буше), Гарнача (Garnacha), Гарнача Тинто (Garnacha Tinto), Гарнача Тинта (Garnacha Tinta), Cannonau.
Продуктивен сорт, дава най-доби резултати на сухи и каменисти склонове, обича горещи, сухи райони и е доста устойчив на силни ветрове, благодарение на здравите си чепки. Подходящ за високостъблено отглеждане, буен, устойчив и на силен вятър и на засушаване. Малко го засяга оидиума, но е по скоро податлив към мана, сиво гниене, гроздов молец и екскориоза.
Гроздовете са средно едри, рехави до сбити. Зърната са средни, сферични или леко продълговати, черни с доста плътна ципа. Зрее късно.
Вината от сорта Гренаш:
Гроздето се използва за производство на качествени розови и червени вина с хубав, искрящ цвят и високо захарно и алкохолно съдържание и за купажиране с други сортове. Във Франция сортът обикновено се купажира със сортовете Сензо (Cinsault) и Каринян (Carignan), в Испания - с Темпранийо. В района на Русильон, Южна Франция го използват заедно със сортовете „Гренаш блан“ и „Гренаш гри“ за приготвянето на известните сладки вина от този регион.
 
Гъмза
Гъмза или Кадарка е винен сорт грозде, отглеждан в България от стари времена. Разпространен е предимно в северозападна и централна Северна България. Среща се и в Сърбия, Румъния, Унгария, Словакия, Франция, Австрия, Турция и Молдова.
Известен е още с наименованията : Кадарка (Унгария, Румъния), Гимза, Кадарка бльо, Кадарка кек, Кадарка модра, Кадарка фекете, Кадарка черна, Черна гижа (Видинско), Скадарка, Мекиш, Четерешка (Македония, Сърбия).  
Късно зреещ винен сорт. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Най-подходящи за него са проветривите места на хълмове със сравнително богати почви с добро изложение. Има среден растеж, висока родовитост и висок добив. Гроздето му се напуква и загнива.
Гроздът е средно голям, цилиндрично-коничен, сбит. Дръжката е къса, дебела, крехка. Зърното е средно едро, при по-рехавите гроздове е сферично, а при по-сбитите е с овална форма, сплескано към дръжката. Ципата е тънка, лесно се пука при дъжд в периода на зреене, обагрена е тъмносиньо, с изобилен восъчен налеп. Месестата част е сочна, с хармоничен вкус. Семката е дребна, сплескана.
Вината от сорта Гъмза:
От гроздето се получават червени трапезни и десертни вина. Те са плътни, пивки и хармонични, но са променливи като качество, в зависимост от района и реколтата.
Долчето
Долчето (в превод от италиански : "малък и сладък") е червен винен сорт грозде, произхождащ от Италия. Отглежда се предимно в района на Пиемонт, насаждения има и в Австралия, Аржентина и Калифорния (САЩ) и в някои други лозарски страни.
Познат е и с наименованията : Нера Долче, Ormeasco, Dolsin, Dolsin Nero, Douce Noar и Charbono.
Вината от сорта Долчето:
Вината направени от Долчето са с високо киселинно съдържание, пурпурен цвят, ароматен букет и богати плодови вкусове. Има седем зони DOC за Долчето в Италия : "Dolcetto d’Aqui", "Dolcetto d’Asti", "Dolcetto di Diano d’Alba", "Dolcetto di Ovada", "Dolcetto di Dogliani", "Dolcetto delle Langhe Monregalesi" и "Dolcetto d’Alba".
Дунавска гъмза
Дунавска гъмза е червен хибриден винен сорт грозде, селектиран в Института по лозарство и винарство в гр.Плевен, чрез кръстосване на сортовете Букет и Вилар блан през 1969 г. и утвърден като нов сорт през 1977 г.
Лозите са със среден растеж и дават високи добиви. Устойчив на сиво гниене. Гроздовете са средни, канични и плътни. Зърната са малки или средни, закръглени, тъмносини. Кожицата е твърда и плътна. Месото е сочно, с безцветен сок и приятен вкус.
Вината от сорта Дунавска гъмза:
Вината са леки, интензивно оцветени, плътни, с хармоничен вкус и аромат, могат да се пият и млади.
Евмолпия
Евмолпия известен и като Тракийски мавруд е червен винен сорт грозде, селектиран в България чрез кръстосване на сортовете Мавруд и Мерло от Д.Бабриков и С.Кукунов. Признат е и е райониран от ДСК през 1991 г. Насаждения има и в Австралия и САЩ.
Лозите имат умерен до силен растеж и висока родовитост. От декар се получават 1500 - 2000 кг. грозде. Сортът има повишена устойчивост на студ. Гроздето узрява около началото на септември и има висока захарност.
Гроздът е голям до много голям, коничен, разширен в основата, понякога с крила, средно плътен. Зърното е дребно, овално, сладко-кисело, със сочна консистенция. Кожицата е тънка, жилава, обагрена в тъмно червено до черно-виолетово, покрита с восъчен налеп. месото е сочно, с неутрален вкус.
Вината от сорта Евмолпия:
От сорта се произвеждат висококачествени червени вина. Те съзряват бързо и са годни за консумация още в годината след гроздобера. Имат плътен рубиненочервен цвят, слаб плодов аромат и хармоничен вкус, по който много приличат на добрите маврудови вина.
Зарчин
Зарчин е винен сорт грозде. Произхожда от Югославия. Среща се в Северозападна България, в Сливенско и Чирпанско. Дава редовни добиви. Подходящ е за засаждане в райони с по-топъл климат. Узрява през втората половина на септември. Устойчив-на гниене. 
Зинфандел
Зинфандел (Zinfandel) е червен винен сорт грозде, произхождащ от Италия и Хърватия, широко разпространен и в САЩ. Малки насаждения има и в Австралия, ЮАР, Мексико, Чили и Бразилия.
Познат е и с наименованията : Примитиво (Италия), Crljenak, Pribidrab и Плавац Велики (Хърватия).
Сортът е сравнително устойчив на болести, непретенциозен и дава високи добиви. Лесно се приспособява към различни почвено-климатични условия. В някои страни (Италия) дава и втора реколта.
Гроздовете са средни до едри, малко или много цилиндрични по форма, сбити. Зърната са средни до едри по размер, закръглени, със забележим, кафяв белег на върха.
 
Вина от сорта Зинфандел
От Зинфандел се произведат висококачествени розови и червени вина с ярък цвят и забележителни сортови характеристики. Често се купажира с други тъмночервени сортове : Аликант Буше, Сира и други. В Централна Калифорния го обезцветяват и ароматизират с добавяне на Бял мускат или Ризлинг и произвеждат бледо-розовото вино "White Zinfandel" (Бял Зинфандел). От гроздето се правят и пенливи вина, но с променлив успех.
Каберне Совиньон
Каберне Совиньон (на френски: Cabernet Sauvignon) е най-разпространеният в света червен винен сорт грозде, с произход от района наБордо, Франция. Според съвременни ДНК анализи, е получен чрез кръстосване на сортовете Каберне Фран и Совиньон блан. Освен във Франция е разпространен и  Италия, Испания, Великобритания, Германия, Румъния, България, Чехия, Унгария, Румъния, Гърция,Кипър, Словения, Молдова, Украйна, Русия, Грузия, САЩ, Аржентина, Боливия, Перу, Уругвай, Чили, Австралия, Нова Зеландия,Япония, ЮАР и др. Отглежда се във всички лозарски страни и заема около 10% от световните площи с винени насаждения. В България Каберне Совиньон е на първо място между сортовете за червени вина и е райониран, като се отглежда основно в Северния, Южния и Югозападния лозаро-винарски райони.
Синоними : Bordeaux, Bordo, Bouchet, Bouschet Sauvignon, Breton, Burdeaos Tinto, Caberne, Cabernet petit, Cabernet piccolo, Carbonet, Carbouet Castet, Dzanati, Epicier noir, Kaberne Sovinjon, Lafet, Lafite, Marchoupet, Menut, Navarre, Petit Bouchet, Petit Bouschet, Petit Cabernet, Petit Vidure, Petite parde, Petite Vidure, Sauvignon, Sauvignon rouge, Sauvignonne, Vaucluse, Veron, Vidure, Vidure petite и др.
Средно зреещ сорт : гроздето узрява през първата половина на септември. Има силен растеж, висока родовитост и среден добив. Добивът варира от 726 до 1540 кг/дка в зависимост от вариациите и клоновете. Развива се добре по хълмове, на леки песъчливи и хумусно-карбонатни почви. Сравнително устойчив е на суша, студ и гниене.
Гроздът е малък (50-100 г.), цилиндрично-коничен, понякога крилат, полусбит или рехав. Зърната са дребни (0,8-1,2 г.), сферични, синьо-черни, с изобилен восъчен налеп. Кожицата е дебела и жилава. Месото е сочно, с хармоничен вкус, с безцветен сок.
 
Вина от сорта Каберне Совиньон
Използва се за приготвяне на висококачествени червени сортови и купажни вина, шампански виноматериали и сокове. Сортовите вина се отличават с наситен тъмночервен цвят, добра плътност и интензивен аромат на дребни червени плодове — касис, къпина ичерница. При отлежаване в дъбови бъчви развиват богат, комплексен аромат, с нюанси на подправки, дъб, дим, шоколад иканела. Обикновено вината разкриват максималните си качества след 3 до 10 годишно отлежаване. Най-известните производители на вина, в които Каберне Совиньон е единствен или основен сорт от купажа са "Chateau Lafite-Rothschild", "Chateau Latour", "Chateau Mouton-Rothschild" и "Chateau Margaux" от Бордо (Франция), както и калифорнийските "Caymus Vineyards", "Robert Mondavi Winery", "Heitz Wine Cellars", "Beaulieu Vineyards", "Stag’s Leap Wine Cellars".
 
Каберне Фран
Каберне Фран (на френски: Cabernet Franc) е червен винен сорт грозде, с произход от Франция. Освен във Франция (36 000 ха) сортът е разпространен и в страните от Източна Европа, САЩ (Калифорния) (1457 ха), Италия (7000 ха), Швейцария (52 дка), Австралия, ЮАР (1020 дка), Нова Зеландия и Чили (1142 дка) .
Познат е и с наименованията: Гро Каберне, Гро Видюр, Кармене, Бретон и др.
Средно късно зреещ сорт. лозите се отличават със среден растеж.По устойчивост към вредители и заболявания превъзхожда сорта Каберне Совиньон. Устойчив на загниване.
Гроздът е среден, цилиндричен или коничен, средно плътен, понякога рехав. Зърната са средни, кръгли, черно-сини, с обилен восъчен налеп. Кожицата е плътна, дебела. Месото е сочно.
Вина от сорта Каберне Фран
Използва се за приготвяне на трапезни, подсилени и десертни вина и сокове. Сортовите вина са с бледо червен цвят, с аромати на малини, къпини, касис, боровинки, а когато вината са отлежавали по-дълго се усещат подправки и мускус. Използва се и за направа на купажнивина. В района на Бордо, (Франция) Каберне Фран обикновено се купажира с Каберне Совиньон и Мерло без да бъде доминиращият сорт. В долината на река Лоара, (Франция) от този сорт се правят розета, които имат аромат и вкус на ягода и банан. Най-известните вина в света с висок % на Каберне Фран са на "Шато Шевал Блан" (Chateau Cheval Blanc) от района на Бордо, (Франция). Техните вина са купаж от 2/3 Каберне Фран и 1/3 Мерло.
 
Каринян
Каринян (Carignan) е червен винен сорт грозде, произхождащ от Испания и кръстен на района в който се отглежда - Каринена (Carinena) в провинция Арагон, (Испания). Широко разпространен в районите на Каталуния, (Испания), Лангедок-Русийон] и ЮжнаРона, (Франция), Сардиния и Лацио, Италия).
Познат е и с наименованията : Кариняно (Италия), Каринен (САЩ), Каринена (Испания), Мазуела, Мазуело, Керигнан.
Сортът е претенциозен тъй като късно цъфти и късно зрее, а освен това е податлив и към голяма част от болестите по лозята.
Зърната са сферични, средноголеми, синьочерни. Кожицата е дебела и стегната. Месото е сочно, със сладък сок и неутрален вкус.
Вина от сорта Каринян
Вината са с тъмен цвят, много танини и висока киселинност, поради което най-често Каринян се купажира със сортовете Гренаш(Grenache), Мурведър и Сира (Syrah).
 
 
Карменер
Карменер (Carmenère) е червен винен сорт грозде, произхождащ от Франция. Този сорт се отглежда основно в Чили с много висок % от общите лозови насаждения, а там е бил донесен от Бордо (Франция) през ХІХ-ти век. Ограничени площи има в района на Медок, (Франция), както и в Калифорния и Италия.
Познат е и с наименованията : Бутон блан (Bouton blanc), Карменел, Кабернель, Карбоне (Carbonet), Видур.
Гроздовете са малки или средни, цилиндрично-конични, крилати. Зърната са средни по размер, закръглени, синьо-черни. Консистенцията е месеста и сочна, с тревист привкус.
Вина от сорта Карменер:
От гроздето се приготвят богати, тъмно червени, танинови вина, с аромат боровинка, черна слива и пикантни подправки. Подходящ и за купажиране с други сортове.
Корвина
Корвина (Corvina) е червен винен сорт грозде, произхождащ от Италия. Отглежда се основно в района на Венето, Североизточна Италия.
Познат е и с наименованията Корвина нера и Корвина Веронезе.
Дава най-добри добиви на хълмисти терени с вулканични или варовикови почви. Късносреещ сорт, устойчив на сиво гниене, склонен към прераждане.
Гроздовете са едри, плътни, конични, често двураменни. Зърната са средни, тъмносини, закръглени или овални, покрити с плътен налеп. Кожицата е дебела.
Вина от сорта Корвина:
От гроздето се приготвят леки, слабо оцветени вина с плодов аромат. Купажиран заедно със сортовете Рондинела (Rondinella) и Молинара (Molinara) стои в основата на известните италиански вина Валполичела (Valpolicella) и Бардолино (Bardolino) - леки червени вина от североизточна Италия.
Кукленски мавруд
Кукленски мавруд е червен хибриден винен сорт грозде, селектиран в НПК - гр.Пловдив, чрез кръстосване на сортовете Мавруд и Саперави. Утвърден е за нов сорт на 24.01.1983 г. от НАПС на НРБ.
Къснозреещ сорт, неустойчив към оидиум и устойчив на сиво гниене. Лозите се отличават със среден растеж.
Гроздовете са едри, конични, крилати, със средна плътност. Зърната са средни, закръглени, тъмносини, покрити с гъст восъчен налеп. Кожицата е дебела и твърда. месото е сочно и сладко (до 24 % захарност).
Вината от сорта Кукленски Мавруд:
Сортовите вина се отличават с високо алкохолно съдържание - 11.5-13.6 об.%, пивкост и плътен цвят.
 
Мавруд
Маврудът е традиционен български винен сорт червено грозде, един от най-старите и считан за един от най-ценните и висококачествени местни сортове. Направеното от него червено вино също се нарича мавруд.
Технически показатели и разпространение 
Изисква температурната сума през вегетационния период да бъде по-голяма от 40° и дълбоки наносни почви с добра влажност.
Разпространен е основно в района на Асеновград, но с него са засети по-малки площи край Перущица, както и единични масиви около Пазарджик и Стара Загора и Чирпан. По южното българско Черноморие - района на Бургас и Поморие, сортът е известен катоКачивела, а в Бесарабия Каушанский, Според Ясен Бориславов[4], сортът заема под 1% от българските винени лозя.
Захарността на плода е около 17-22%, а киселинността - 6,5-10 г/л
Недостатъци 
Не понася ниските температури и измръзва, ако през зимата паднат под -16 °C. Не се напада от сиво гниене, но е податлив на гъбични инфекции и изисква пълен комплекс защитни мероприятия срещу тях.
 
 
Вино от сорта Мавруд
Виното асеновградски (станимашки) мавруд се характеризира с рубинено червен цвят и мек вкус. Гроздето за него се бере през втората половина на октомври. Виното отлежава в съдове от инокс.
Като цяло вината произведени от сорта Мавруд са с наситен рубинен цвят, достатъчна запасеност на танини и киселини, и специфичен, много приятен аромат, в който се долавя къпина и зряла черница. Идеалните вина, получени от него, се развиват отлично в контакт с дъбова дървесина, като развиват мощен, комплексен аромат и плътен, хармоничен вкус.
Малбек
Малбек е червен винен сорт грозде, произхождащ от Югозападна Франция.
Родното място на сорта е районът на Каор (Cahors), където и досега е най-широко застъпеният сорт. В началото на ХХ век е един от най-разпространените сортове в Европа, и по-специално във Франция. След изключително студената зима на 1956 година загиват повече от 75% от лозите и в наши дни се среща на по-значими площи само в района Каор и долината на река Лоара във Франция.
Сортът е основен в Аржентина, където е пренесен през 1852 година от Бордо, и с него сега са засадени около 25 000 хектара. Малки насаждения има и в САЩ, Чили, Боливия, Мексико, Австралия, Северна Италия, Португалия, Нова Зеландия, Република Южна Африка и Канада.
Познат е и с наименованията : Кот (Côt), Кагор, Ноар дьо Пресак (Noir de Pressac), Медок Ноар (Medoc Noir), Осероа (Auxerrois) и Тинта Амарела (Tinta Amarela).
Лозите са със среден растеж, топлолюбиви и неустойчиви към ниски температури и замръзване.
Гроздовете са малки до средни, конични или ширококонични, рехави, със средна плътност. Зърната са средни, закръглени, тъмносини, почти черни, покрити с плътен восъчен налеп. Кожицата е с дебела. Месото е сочно.
Вина от сорта Малбек:
От сорта се приготвят висококачествени червени вина, които се отличават с плътен пурпурен цвят, богат вкус и аромати и мека, приятна танинова структура. Най-добрите вина от Малбек се правят в Аржентина, докато във Франция се използва като купажен сорт със сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран и Пети Вердо в района на Бордо, а в долината на Лоара се купажира с Гаме ноар и Каберне Фран.
   
Мелнишки рубин
Мелнишки рубин е червен винен сорт грозде, селектиран в България, чрез кръстосване на сортовете Широка мелнишка лоза и Каберне Совиньон. Сортът е утвърден като нов през 1980 г. със заповед на МЗХП. Райониран е за Мелнишкия регион. През 2005 г. от Агробиоинститут София са проведени изследвания с ДНК маркери за потвърждаване на регистрираната кръстоска. Изследването отхвърля Каберне совиньон като родител. Истинският втори родител до момента е неизвестен.
Лозите се отличават със силен растеж. Гроздето узрява около средата на септември. Родовитостта е много добра. Неустойчив към гъбични заболявания.
Гроздът е едър (240 г.), крилат, с едно крило. Зърната са дребни (1,6 г.), овални, с дебела, тъмнооцветена кожица. Консистенцията е сочна, до слабо месеста, с тъмно обагрен сок (привидно). Ципата се характеризира с дълбоки вгъвания навътре в месестата част, което създава впечатление за червено обагрен сок.
Вина от сорта Мелнишки рубин:
При технологична зрелост захарното съдържание е 23,6%, а киселините - 6,82 г./л. От сорта се получават висококачествени червени вина.
Мерло
Мерло е висококачествен винен сорт грозде, произхождащ от Франция. Основен сорт за областите Сент Емилйон и Померолв района на Бордо, Франция. Разпространен е също и в Италия и много други винарски страни, включително и в България. В България е разпространен главно в Южния лозарски район.
Предпочита леките, но богати почви на наклонени места. Понякога е склонен към изресяване.
Гроздът е средно голям, цилиндрично-коничен, полусбит. Зърно — дребно, сферично, тъмносиньо, с изобилен налеп. Ципата е тънка и жилава. Месото е сочно, с хармоничен вкус.
Вина от сорта Мерло:
Вината му се отличават с интензивно червен цвят, пълнота, хармоничност на вкуса и богат букет. Отлежалите вина се характеризират с мощен комплексен аромат, в който се откриват нюансите на дъб, захаросани плодове, дим и трюфели.
 
Молинара
Молинара (на италиански: Molinara) е червен винен сорт грозде, произхождащ от Италия. Сортът е разпространен в областите Ломбардия и Венето, Североизточна Италия.
Познат е и с наименованията : Росара, Росанела, Брепон, Брепон Молинаро.
Среднокъсен, високо добивен и непретенциозен сорт. Гроздовете са средни или големи, продълговати, конични, понякога цилиндрични, обикновено двукрили, рехави. Зърната са средни, кръгли или леко овални, червено-виолетови. Кожицата е покрита с обилен восъчен налеп.
Вина от сорта Молинара:
Вината ,направени от Молинара, са леки, бледи на цвят и с ниска плътност, както и с добри киселинни нива. Рядко се правят сортови вина от Молинара, сортът обикновено взема участие в купажни вина. Включва се в минимални количества в едни от най-известните купажни вина Валполичела (Valpolicella) и Бардолина (Bardolino), заедно със сортовете Корвина (Corvina) и Рондинела (Rondinella).
Мурведър
Мурведър (на английски: Mourvèdre) е червен винен сорт грозде, произхождащ от Испания. Широко разпространен в Южна Франция, както и в Испания, където е вторият най-масов червен сорт след Гренаш. Насаждения има и в САЩ и Австралия.
Познат е и с наименованията : Мурведър ноар, Мурведър Еспар, Еспар, Пино флери, Агач сап, Морастел (Morrastel), Монастрел (Monastrell), Матаро, Тинта до Падре Антонио (Tinta do Padre Antonio).
Дава добри резултати на южни склонове с хладни глинести почви.
Гроздовете са средни, конични или цилиндроконични и много плътни. Зърната са средни, закръглени или слабо овални, тъмносини, покрити с обилен восъчен налеп. Кожицата е дебела и твърда. Месото е сочно.
Вина от сорта Мурведър:
Вината направени от Мурведър имат пикантен, леко пиперлив вкус и натрапчиви танините. Обикновено Мурведър се купажира с други сортове, има съществена роля в купажните розета и червени вина във френските райони Прованс и Долината на Рона, както и в испанските райони Риоха, Аликанте и Пенедес.
 
 Сайтът е достъпен за лица над 18 години.Да, над 18 години съм » Не, нямам навършени 18 годиниСъжаляваме, трябва да сте навършили
18 години, за да имате достъп до
съдържанието на този сайт.« Назад