Библиотека | Стареене на вината

Кои са вината, които могат да отлежават

Стареене на виното

Да започнем с една масова заблуда, че хубавото и скъпо вино е задължително такова, което е отлежавало  дълги години.  Днес  повечето вина ( над 90 %) са предназначени за бърза консумация, т.е. до една две години след производството им.  Противно на очакванията една бутилка,  покрита с прах, не винаги гарантира изключително качество.

В исторически план нещата стоят малко по-различно. По времето на Марк Аврелий ( II век) е било задължително да минат поне 20 години, за да се опита един Фалерн. Вината от тази епоха, поради високосото си съдържание на алкохол ( заради което са се пиели разредени с вода) и добавки като мед, смола, подправки и др. е можело да се съхраняват в продължение на няколко десетилетия без да се повредят.

През  Средновековието използването на добавки и съхранявнето в делви изчезва и на „мода” стават младите вина. Те са се продавали най-скъпо в първите няколко месеца след  реколтата.  Колкото повече време минавало, толкова по-голям бил и шансът вината да са повредени, заради което и цената им намалявала.  По-късно изпозването на коркови тапи, позволило съхраняването в бутилки и създало култа към старите вина. Качеството на корка да контролира пропускането на кислород позволява някои аромати като опушено,  труфели и др. да се развият.

Способността на вината да стареят

Тази способност не е присъща на всички вина, точно обратното, повечето са предназначени за консумация в същата година.

Няколко са факторите, които определят продължителността на живот на едно вино: сортът на гроздето, тероарът, типът винификация, отлежаването, годината на реколтата,  обема на бутилката и условията на съхранение.  Колкото бутилката е по-малка, толкова процесът на старееене е по-ускорен.  Опитите са доказали, че едно вино се развива по-бързо в бутилка 375мл, отколкото в такава от 750мл и още по-бавно в магнум и така нататък.  Недостатъкът обяче на големите бутилки е, че трябва да предвидите по-голям брой консуматори в деня на отварянето им.

Годината на реколтата е изключително съществен фактор.  В години, в които лятото и есента са студени и дъждовни не биха могли да се произведат вина, съдържащи съставки, необходимите за продължително стареене на виното. Вина, които са минали директно от резервояра в бутилките са също предназначени за бърза консумация, обикновено в същата година, тъй като техният чар е в свежестта и аромата близък до гроздовия. Отлежаването в бъчви позволява на виното да придобие нови аромати и по-сложен букет.

Белите сортове грозде

По-голямата част от белите и червени вина, както и розето от въглекисела карбонична мацерация* не са предназначени за отлежаване в изби.

От друга страна ликьорните вина могат да се съхраняват дълго. Те или се пият много млади, заради живия си характер или се изчаква, тъй като те преминават през няколко „слаби” години.  Вина от „малки” тероари и от прозиводители на големи количества обикновено са предназначени за бърза комсумация.

Повечето бели сортове дават вина, които не могат да стареят. Ароматните бели сортове като Мускат, Гебюрцтраминер, Вионие не произвеждат вина за отлежаване. Тяхната привлекателност е в ароматите близки до гроздето, които изчезват с процеса на окисляването.  Изключение правят някои вина от късни реколти ( с по-голямо съдиржание на захари) от Алзас и Германия.

Червени сортове

По отношение на стареенето червените сортове могат да се разграничат в зависимост от тава дали дават по-алкохолни вина, по-танинови вина или по-скоро плодови.

Гаме е например сорт, който „залага” повече на плодови вкус и виното от него се конусмира младо.  Пино ноар дава вина, които се съхраняват от 2 до 4 години; Гренаш, благодарение на високото си алкохолно съдържание– 5-10 години. Таниновите вина от Каберне Совиньон и Фран, както и Сира, могат да бъдат предвидени за по-продължително стареене.

 

*Ако се интересувате от обяснението на този процес, моля пишете ни.
Нашият енолог ще Ви отговори.

 Сайтът е достъпен за лица над 18 години.Да, над 18 години съм » Не, нямам навършени 18 годиниСъжаляваме, трябва да сте навършили
18 години, за да имате достъп до
съдържанието на този сайт.« Назад