Библиотека | Съхраняване на виното

Препоръчва се вината да се съхраняват на тъмно място, с добра вентилация, да няма чужди миризми и вибрации. За да сме сигурни, че виното се съхранява в идеални кондиции, температурата трябва да е 12–15 ОС, а влажността 70-80%.

Температурата

Високите температури ускоряват развитието на виното, докато много ниските температури могат да предизвикат утаяване на калиев битартарат и багрилна материя. Когато температурата нараства или намалява, виното се разширява или се свива като упражнява налягане върху корка, което във времето може да доведе до теч от бутилката.

Влажността

Ако атмосферата е много суха коркът губи своята еластичност, което влошава качеството на затварянето, ако е прекалено влажно има риск от развитието на плесени по повърхността на корковата тапа и ... повреждане на етикета, ако това е важно в случая.

Вентилацията и чистота на въздуха

Добрите условия предпазват проникването на чужди, нежелани аромати във виното по време на съхранението.

Без светлина и вибрации

Ултравиолетовата светлина поврежда виното, особено пенливите и деликатните бели вина. И за перфекционистите – вибрациите или всяко движение на виното може да повдигнат утайката в бутилката и да нарушат хармонията в процесите на стареене.

Очевидно, никой не е в състояние да съхранява своите вина при такива идеални условия, но ако държим на нашата колекция, трябва да се стреми към това, доколкото е възможно. 

 Сайтът е достъпен за лица над 18 години.Да, над 18 години съм » Не, нямам навършени 18 годиниСъжаляваме, трябва да сте навършили
18 години, за да имате достъп до
съдържанието на този сайт.« Назад