Нашите вина | Solitaire | Solitaire Cabernet Franc 2011

оставащи бутилки
0

Най-младото вино в класацията ТОП 10 на най-добрите български вина според Divino.bg

 

Каберне Фран е един изключителен сорт, който винаги може да бъде разпознат по незабравимия си аромат и вкус.

Сорт, който набира скорост и увеличава насажденията си в цял свят. Той е от изключителна важност за района на Бордо и най-често се използва за купажни вина поради прекрасните си аромати на малина, касис, чушка, подправки и невероятна мекота на танините. Но никога не е доминиращ, с малки изключения.

При създаването на Солитер една от основните ни идеи е да произведем вина от различни сортове и различни тероари, които са уникални и запомнящи се.

През 2008 направихме първият Солитер Каберне Фран. Реколта 2011 е втората реколта след 2008, когато Каберене Фран показа изключителни качества, както като аромат, така и със своята структура, пълнота и мекота.

 

Сорт грозде: 100% Каберне фран

 

Произход на гроздето:

Гроздето е от района на Чирпан. Лозовият масив е 12 годишен, с 450 лози в декар.

 

Почви – сиви горски, силно изразено каменисти, с добро слънчево огряване, слабо влагозапасени, нисък подпочвен хоризонт и под него е варовикова скала.

Формировката на лозята е средностебленна с 1 рамо и чепова резитба. Регулиран добив на грозде – 500 кг на дка

 

Винификация:

Контрол на качеството и зреенето на гроздето.Дата на гроздобер 02.10.2011

Транспорт в касетки с хладилен камион.

Селекция на плода на лента, ронкане и охлаждане до 12 градуса.

Отделяне на 15% сок или така наречената – концентрация.

Следва студена мацерация 48 ч. Ферментацията не е спонтанна, използват се специален щам дрожди. Протича в 1т иноксови ферментатори с чъчно потапяне на шапката на всеки 4 часа.

Температура на ферментация 20-24 градуса в началото и 25-28 гр. В края на ферментацията. След алкохолната ферментация виното се отцежда в дъбови бъчви, където протича малолактичната ферментация със селектиран щам млечнокисели бактерии.

 

Стареене в бъчви:

Съзряване 6 месеца в специално селектирани за вината Солитер френски дъбови бъчви 225 л., второ и трето пълнене с цел максимално запазване на плода и постигане на съвсем лек дъбов нюанс.

 

Бутилиране:

Партидата е 3150 бутилки, бутилирани на 28.05.2012 г. Коркова тапа.

 

Дегустационни бележки:

Виното показва уникална плодовост и покоряваща сортова изява с дъх на касис, черни горски плодове и много елегантен бариков нюанс.  Богата структура, пълнота, хармония и великолепен финал.

Съчетава се съчетава отлично с вегетарианска храна, азиатски специалитети, паста, пица, свинско, агнешко, дивеч ... и е изключителен комплимент за авторската кухня.

Сервира се при стайна температура.

 


Реколта: 2011  |  Литри: 0.75  |  Алк. %: 0.0‰
Цена: 66.00 лв с ДДС    |      |  Количка(0)Сайтът е достъпен за лица над 18 години.Да, над 18 години съм » Не, нямам навършени 18 годиниСъжаляваме, трябва да сте навършили
18 години, за да имате достъп до
съдържанието на този сайт.« Назад