Нашите вина | Solitaire | Merlot 2010

оставащи бутилки
0

Сорт грозде, произход

100 % грозде сорт Мерло, с. Еленово, община Нова Загора

 

Почви

Почвите са сиви горски и канелени горски, като в горната си част имат високо съдържание на карбонати. Хумусният хоризонт е малък, 30-40 см. Хумусното съдържание е 1-1.5% и имат кисела реакция. Тези почви се образуват при по-влажни и промивни условия като хумусните вещества са измити в по-долните почвени слоеве. Специално в района на Еленово, почвите са комбинирани между канелените горски и сивите горски. Лозето има изключително добър въздушен дренаж, който способства за доброто извеждане на борбата с болестите и неприятелите. Формировката е средностеблена 50-55 см с две рамена и 360 лози в декар.

 

Рандеман

 3 000 литра от хка

 

Винификация

Kонтрол на качеството; дата на гроздобер: 3 октомври 2010. Транспорт в касетки. Селекция на плода. Ронкане. Охлаждане на гроздето до 10 ОС. Концентрация на сока – 30%; отделения сок ферментира самостоятелно.

Студена мацерация 24 - 48 часа. Ферментация в 500 литрова каца. Ръчно потапяне на шапката на всеки 6 часа. Контролирана ферментация - селекционирани дрожди, температура 22-25 градуса; мек режим на контакт на гроздовите ципи и гроздовия сок по време на ферментацията. След алкохолната ферментация виното се оцежда в дъбова бъчва, където протича малолактичната ферментация със селектирани млечнокисели бактерии.

 

Съзряване в бъчви

10 месеца, френска 225 л бъчва

 

Време на бутилиране, вид затваряне

30 август 2011, коркова тапа

 

Дегустационни бележки

С рубинен цвят и дълбина, виното показва плавни арки и плодов букет с аромат на череша, синя слива, нар и елегантна барикова зрялост. Вкусът е с добър обем, свежа дължина, пълнота, добра структура и топъл финал. Има впечатляваща хармония и потенциал за стареене в бутилка.

 

Съчетаване с храна

Виното е комплимент за избрани блюда на националната кухня, както и вегетерианска храна, паста, пица, свинско, агнешко, телешко, барбекю, дивеч и твърди сирена.

Сервира се при стайна температура.

 


Реколта: 2010  |  Литри: 0.75  |  Алк. %: 0.0‰
Цена: 44.00 лв с ДДС    |      |  Количка(0)Сайтът е достъпен за лица над 18 години.Да, над 18 години съм » Не, нямам навършени 18 годиниСъжаляваме, трябва да сте навършили
18 години, за да имате достъп до
съдържанието на този сайт.« Назад