Библиотека | Декантиране на виното

Необходимо ли е декантиране на виното?

Декантиране на виното преди сервиране – навременна ли е тази декантация? Трябва ли да декантираме вината преди сервиране или трябва да ги сервираме внимателно от бутилката, където са старели? Това е въпрос за определен случай.

В много вина, отлежали дълго време е възможно да се образува утайка, която задължително не трябва да се смесва с виното при  сервиране. Умението да се декантират вина е изкуството на добрия вкус и финес. Трябва да се декантират всички вина, за които аерацията е благоприятна. Но, за да решите дали това е така за дадена бутилка вино, е необходимо да сте се научили да дегустирате.

Често, сервирането директно от бутилката е за предпочитане за много други вина. Това е валидно за тези, чиято аерация отнася част от най-ефирните и деликатни аромати, част от чара на виното. Дори и с утайка, такива вина се сервират внимателно, директно от бутилката като се внимава утайката да не премине в чашата. 

Едно добро практично решение е бутилката с утайка да се подготви предварително за сервиране – виното се разклаща енергично във вертикална посока, бутилката се оставя права поне за 24 часа, утайката пада на дъното, виното се разлива внимателно в чашите. 

Кога вината се декантират?

Не всички вина се нуждаят от декантиране. За съжаление това може да се определи непосредствено след отварянето на бутилката. Общото правило е вината на повече от 10 години да се декантират, но както вече казахме, това е много индивидуален и специфичен момент.

Ако виното все пак се нуждае от декантиране, то трябва да отговориме на въпроса колко време преди сервирането да декантираме? На този въпрос се дават различни отговори и няма единно мнение. Ние препоръчваме виното да се декантира непосредствено преди сервирането. Това е добре за вината с деликатни аромати и букет, които ще бъдат запазени за удоволствието на нашия вкус. В самия процес на декантиране повечето вина получават достатъчна аерация и ако е необходимо още време за дадено вино да „подиша”, е добре това да се случва в декантера или чашата, където промените в аромата и вкуса на виното могат да се следят най-добре. Също така вие можете да завъртите виното в чашата за допълнително аериране и освобождаване на ароматите. Изключение от горната практика може да се направи за дадено вино, което познавате и вече знаете със сигурност, че е необходимо да подиша по-дълго време.

Ако виното се вземе директно от мястото на съхранение и няма време да се остави бутилката права преди декантиране, тогава виното се пренася в хоризонтална позиция и се декантира от това положение на ръка или с помоща на декантираща люлка или декантираща машинка.

Двойното декантиране се случва, когато виното е декантирано веднаж в дикантер или кана, бутилката се изплаква, за да се изчисти от утайката, изсушава се от водата и декантираното вино се връша в оригиналната бутилка. Ползата от такава практика е, че е необходим само един декантер за даден брой бутилки и виното може да бъде сервирано от оригиналната бутилка. Така имаме асоциация между етикета и виното в чашата. Това е важно, защото виното е от малкото хранителни продукти, които се сервират в оригинална опаковка и познаването на етикета има важно значение.

Кои вина се декантират? 

Редуктивни вина

Декантирането е от особена полза за редуктивните вина.

Термина “редукция” се използва, когато се открият неприятни аромати при отварянето на една бутилка вино. Тези аромати могат да бъдат животински (загнило, развалено месо) и да напомнят на влажна изба, гъба, нещо мръсно … Накратко, неприятно миришещи и дори се колебаем дали да консумираме бутилката вино.

Редукцията се класира като нежелан и труден за контролиране ефект. Някои видове вина са склонни към развитие на редуктивни аромати в сравнение с други. Например вина от сорта - Совиньон блан.

Редукцията не е израз на лоша винификация и не е тежък проблем, защото тези лоши миризми изчезват с аерацията на виното. Така, в повечето случаи, достатъчно е да се остави бутилката отворена за 15–20 минути за да изчезне този проблем. В гарафа, редукцията изчезва по-бързо. Понякога, миризмите могат да бъдат по-устойчиви, но ако се дължат на редукция, те винаги изчезват.

Ако лошите миризми не изчезнат след аерация, не говорим повече за “редукция”. Тогава сме в полето на необратимите недостатъци: мухлива тапа, повреди от лоша винификация и т.н…  Миризмата и вкуса на мухлив корк нямат нищо общо с редукцията, макар че, нерядко редуктивните миризми се квалифицират като “вкус на тапа” от някои хора.

 
 Сайтът е достъпен за лица над 18 години.Да, над 18 години съм » Не, нямам навършени 18 годиниСъжаляваме, трябва да сте навършили
18 години, за да имате достъп до
съдържанието на този сайт.« Назад