Нашите вина | Solitaire | Merlot 2003

оставащи бутилки
20

Сорт грозде, произход

100 % грозде сорт Мерло, с. Еленово, община Нова Загора

 

Почви

Почвите са сиви горски и канелени горски, като в горната си част имат високо съдържание на карбонати. Хумусният хоризонт е малък, 30-40 см. Хумусното съдържание е 1-1.5% и имат кисела реакция. Тези почви се образуват при по-влажни и промивни условия като хумусните вещества са измити в по-долните почвени слоеве. Специално в района на Еленово, почвите са комбинирани между канелените горски и сивите горски. Лозето има изключително добър въздушен дренаж, който способства за доброто извеждане на борбата с болестите и неприятелите. Формировката е средностеблена 50-55 см с две рамена и 360 лози в декар. Реколтата беше с изключително добро качество. Няма да бъде преувеличено, ако кажем че това е една от най-добрите реколти на десетилетието. Валежите бяха по-малко от нормалните - нормални валежи за септември-октомври са около 45 литра на квадратен метър. Времето беше топло и изключително подходящо за доброто узряване на реколтата.

 

Рандеман

 3 000 литра от хка

 

Винификация

Kонтрол на качеството; дата на гроздобер: 15 септември 2003. Транспорт в касетки. Селекция на плода. Ронкане. Охлаждане на гроздето до 10 ОС. Концентрация на сока – 30%; отделения сок ферментира самостоятелно.

Студена мацерация 24 - 48 часа. Ферментация в 500 литрова каца. Ръчно потапяне на шапката на всеки 4 часа. Контролирана ферментация - селекционирани дрожди, температура 22-25 градуса; мек режим на контакт на гроздовите ципи и гроздовия сок по време на ферментацията. След алкохолната ферментация виното се оцежда в дъбова бъчва, където протича малолактичната ферментация със селектирани млечнокисели бакчвитерии.След дегустации се подбират най-добрите бъчви за серията Солитер.

 

 

Съзряване ,   9 месеца  френски  225 л

 15 % нови 85% второ и трето пълнене

 

 

Време на бутилиране, вид затваряне

15 Юли 2004, коркова тапа

 

Дегустационни бележки

 

Съчетаване с храна

 


Реколта: 2003  |  Литри: 0.75  |  Алк. %: 0.0‰
Цена: 110.00 лв с ДДС    |      |  Количка(0)Сайтът е достъпен за лица над 18 години.Да, над 18 години съм » Не, нямам навършени 18 годиниСъжаляваме, трябва да сте навършили
18 години, за да имате достъп до
съдържанието на този сайт.« Назад