Библиотека | Различните видове чаши и значението при избора на чаша

Най-добрата чаша за вино е чашата със стебло и столче. Стеблото трябва да бъде достатъчно високо, а столчето достатъчно голямо, за да може да се държи удобно с палеца и показалеца на ръката. Така имаме най-голяма степен на свобода за движение на виното, което е един основен момент при оценяването му. Чашите трябва да бъдат от тънко бяло стъкло, по възможност от кристал или кристалин, чисти, без мирис. Ако се съхраняват в кашон те трябва да бъдат измити (сапунена вода без аромат) и изсушени преди всяка употреба. Има чаши с различна форма като всяка една е подходяща за определен стил вина, така че да благоприятства усещането на аромата и вкуса на виното.

Деликатните аромати на естествено пенливите вина са по-осезаеми в тясна чаша с малък отвор - ароматите се концентрират в по-малък обем и се усилва възприятието им.

Чаша с широк балон и тесен отвор е подходяща за червените вина и някои бели вина. Виното може да се завърти по-лесно и да облее по-голяма повърхност от стените на чашата , за да освободи по-малко летливите и по-мощните комплексни аромати.

Дискусионен е въпросът за предимствата на една или друга форма на винената чаша за вкуса на виното. Без да влизаме в полемика с производителите, които дори създадоха „специални” чаши за вина от определени сортове, ние приемаме това като търговски ход – въображението притежава голяма сила. Сигурно е обаче, че едно и също вино от две различни по форма и обем чаши се оценява различно. Никак не е маловажно за дадено вино, когато имате възможност, да изберете чаша с подходящата форма и обем, за да изпитате най-голяма наслада от сервираното вино.

Има една стандартна дегустационна чаша във формата на затворено лале, която е подходяща за почти всички стилове вина, с която работят и дегустират винарите.

Правилната чаша за вино

Чаша за младо бяло вино (чаша за ризлинг) 

Чашата има форма на лале, т.е. горният й ръб леко се отваря навън. 
Макар и с отваряща се навън форма, чашата е издължена, с цел ограничаване прекалено бързото изпаряване на ароматите. Подходящи вина за тази чаша са повечето млади, сухи бели вина и розета.

Универсална чаша (чаша за шардоне) 

Чашата има форма на ябълка, която се стеснява в горната си част. Дизайнът позволява на ароматните вещества да се концентрират непосредствено над повърхността на виното. 
Подходящи вина за тази чаша са: шардоне, совиньон блан, пино блан, траминер, мускат.

Чаша тип “Бордо” 

Стройна и строга, тази чаша се разширява леко в долната си част, нагоре се стеснява. При тази форма ароматите се носят плавно нагоре, което позволява по-доброто възприемане на комплексния букет. 
Освен вината от Бордо, подходящи за тази чаша са и отлежалите каберне совиньон, мерло, мавруд, както и повечето италиански и испански вина.

Чаша за бургундско вино 

Червените бургундски, както и други, по-взискателни вина имат нужда от голяма, тумбеста чаша, в която ароматът им да се развие възможно най-бързо и в последствие да се концентрира над виното в горната, стесняваща се част на чашата. В тази чаша можете да се наслаждавате не само на бургундските вина, но и на такива от сорта “Пино ноар”.

Чаша за шампанско 

Тази класическа форма на чашата показва по най-добрия начин играта на малките мехурчета въглероден двуокис в шампанското. Структурата на мехурчетата е важен показател за качеството на шампанското – колкото по-фини и колкото по-дълго време се образуват мехурчета, толкова по-качествено е то. Формата на чашата подчертава плода и свежестта на пенливите вина.

Чаша за десертни и естествено сладки вина 

Поради значителната сладост на десертното или естествено сладкото вино не се очаква от него да се консумират особено големи количества. Затова и чашата за такива вина е по-малка. Тази чаша може да се използва и за много стари, сухи бели вина. Подходящи вина за тази чаша са всички степени и разновидности на десертните и естествено сладките вина.
 
 
 Сайтът е достъпен за лица над 18 години.Да, над 18 години съм » Не, нямам навършени 18 годиниСъжаляваме, трябва да сте навършили
18 години, за да имате достъп до
съдържанието на този сайт.« Назад